Prin plantarea a 80.000 de puieți, Pădurea Copiilor și-a pus amprenta în lunile noiembrie și decembrie pe 10 hectare de teren neproductiv și 5 comune din sudul țării și a realizat lucrări de completare în alte 4 zone împădurite în campaniile anterioare.
În cele două luni au avut loc lucrări de plantare mecanizată și manuală pentru extinderea perdelelor forestiere din comuna Colelia, Ialomița, precum și noi păduri în localitățile Bărcănești, Berceni, Florești (Prahova) și Gârbovi (Ialomița). Completările realizate în plantațiile forestiere din comunele Dragoș Vodă (Călărași), Tinosu, Ariceștii Rahtivani (Prahova) și Colelia (Ialomița) sunt lucrări care vor transforma terenurile împădurite în păduri adevărate.
Noile păduri țin cont de condițiile de sol, de biodiversitatea specifică zonei, dar și de adaptabilitatea noilor ecosisteme la condițiile microclimatice locale, mult modificate de schimbările climatice resimțite în ultimii ani. Printre cele 18 specii alese pentru împădurire se numără stejarul brumăriu, stejarul roșu, frasinul comun, frasinul de pensilvania, plopul alb, glădița, mojdreanul, ulmul, salcâmul, sălcioara, mărul, părul, corcodușul, vișinul, tuia, sângerul, măceșul și lemnul câinesc. Aceste păduri vor proteja comunitățile de efectele extreme precum seceta agricolă, vânturile puternice, diferențele mari de temperatură între noapte și zi, la care sunt deja expuse localitățile din sudul țării, și vor contribui și în plan estetic la aspectul zonelor înverzite.
„După o primăvară în care am plantat exclusiv mecanizat, în această toamnă ne-am bucurat de revederea cu cei cărora le suntem profund recunoscători: voluntarii Pădurea Copiilor, cei fără de care eforturile și demersurile noastre nu ar avea aceeași însemnătate”, spune Horia Ilie- Niculescu, coordonator voluntari Pădurea Copiilor.
Printre realizările acestei toamne se numără și continuarea cu succes a parteneriatului început în 2019 dintre Asociația Pădurea Copiilor și OMV Petrom, în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine”. În cadrul programului OMV Petrom, peste 15.000 de puieți de stejar roșu, tei, salcâm, frasin de pensilvania, sălcioară și plop alb au prins rădăcini pe 5,5 ha de teren neproductiv cu ajutorul celor 187 de voluntari care au ales să planteze pentru a-și lăsa amprenta asupra generațiilor viitoare în comunele Bărcănești, Berceni și Florești din județul Prahova și în comuna Colelia din județul Ialomița.
Eforturile voluntarilor au fost întregite de angrenarea forței de muncă locale. Prin prestarea a 274 de zile de muncă, câteva zeci de locuitori din aceste comune au avut o sursă de venit, în condițiile în care mulți dintre ei, din cauza pandemiei, nu au locuri de muncă.
În localitatea Florești din județul Prahova, IPSO Agricultură a susținut înființarea a 0.5 hectare de pădure de protecție pentru terenurile agricole din jur. La nivelul județului Prahova, 15.3% din totalul terenurilor agricole sunt neproductive, iar împădurirea lor reprezintă o soluție optimă pentru restabilirea microclimatului local și pentru creșterea productivității agricole a terenurilor învecinate.
Localitățile Gârbovi și Colelia din județul Ialomița s-au îmbogățit cu 2 hectare de vegetație forestieră și peste 10.000 de puieți plantați prin implicarea și ajutorul financiar al Metropolitan Life, companie care a ales să investească prin împădurire în siguranța pe termen lung a unor comune puternic vitregite din Sud-Muntenia.
2 ha plantate de Pădurea Copiilor la Colelia în această toamnă s-au bucurat de sprijinul financiar Servier Pharma, Automatic Data Processing România, Accenture România, Fundația Adobe, precum și de donațiile strânse în cadrul evenimentelor sportive Transnow, Transmaraton, Uniqa Asigurări Bucharest Family & 10K și Raiffeisen Bank Bucharest Marathon. (A.D.).